Domov

Bývanie

16. 1. 2023

5 vecí, na ktoré sa oplatí dávať pozor pri kúpe bytu

1. Ako je na tom okolie?

ďalekohľad

Ešte skôr, ako vstúpite do bytu, ktorý Vás zaujal v inzeráte, si už cestou na obhliadku prezrite okolie. Máte ju dohodnutú v poobedných hodinách? Ako je na tom parkovanie? Sú sídliská, kde poobede nájsť parkovacie miesto je malý zázrak. Takisto si zistite občiansku vybavenosť, školy, škôlky, potraviny a podobne. Formulka "výborná občianska vybavenosť" je súčasťou takmer každého inzerátu. Vy najlepšie viete, čo v okolí potrebujete.

2. Ako je na tom bytový dom?

Do bytu ste ešte stále nevstúpili. Ako je na tom samotná bytovka? Je zateplená? Je pred vstupom do nej čisto? To ako vyzerá bytovka a jej bezprostredné okolie veľa vypovedá aj o susedských vzťahoch. Ak je bytovka v zlom stave môže to vypovedať o problémových susedoch, ktorí sa nie sú schopní dohodnúť na opravách a rekonštrukciách bytového domu. Bližšie informácie Vám poskytne bytový správca, prípadne domový dôverník.

3. A ideme dnu!

bielo - čierna kuchyňa

Tak a ste v byte. V prvom rade si prezrite dispozičné riešenie bytu. Fotky ste si pozreli v inzercii isto dôkladne, ale naživo môžu miestnosti pôsobiť inak. Dajte tomu čas a popremýšľajte, či takéto rozdelenie izieb vyhovuje Vaším potrebám. Zmena dispozície bytu je nákladná, a niekedy aj nemožná. Ideálna je obhliadka cez deň, uvidíte ako je byt presvetlený a a pozriete si aj výhľad z okien. Aký máte z bytu pocit? Počúvajte, čo Vám hovorí Vaša intuícia. Teraz chvíľku nakupujte srdcom. Viete si tu predstaviť Váš nový domov? Máte pocit miernej eufórie a najradšej by ste sa už zajtra sťahovali? Dobre, toto radi počujeme, pozitívne emócie by mali byť súčasťou kupovania bytu. Avšak treba kupovať aj hlavou.

4. Technický stav bytu

popraskaná stena

Z bytu máte na prvý pohľad dobrý pocit, páči sa Vám. Je to ale iba tretina úspechu. Tou druhou tretinou je technický stav bytu. Ak ho kupujete v pôvodnom stave, a máte v pláne kompletnú rekonštrukciu, veľa nedostatkov samozrejme očakávate. Ak byt kupujete po rekonštrukcií a okrem ceny samotného bytu neplánujete doňho investovať, zamerajte sa na technický stav. Všímajte si steny, či nie sú popraskané. Malé praskliny v rohoch miestností sa môžu vyskytnúť aj v novostavbách a nepredstavujú žiadne riziko. Väčšie praskliny už môžu signalizovať nekvalitne a neodborne urobenú omietku a šetrenie na materiáloch. Takisto si všímajte okolie okien, či tam nie sú známky po nadmernej vlhkosti a plesni. Skontrolujte aj tesnenie na oknách, malo by byť bez plesní. Opýtajte sa, či v byte boli vymenené rozvody elektriny. Ak sú len vymenené staré zásuvky za nové a rozvody sú stále hliníkové, čaká Vás časom veľká investícia. (a veľmi prašná prerábka) Ak sa chcete sami presvedčiť, z akého materiálu je rozvod, stačí odmontovať zásuvku a uvidíte, či tam je hliník alebo meď. Skontrolujte aj stupačky a opýtajte sa, kedy prebehla alebo či sa plánuje v blízkej budúcnosti ich výmena. Staré, pôvodné stupačky sú z oceľových rúr. Ich životnosť je 20-30 rokov. (áno, v mnohých bytovkách už nadsluhujú) Vymenené stupačky sú väčšinou z nasledujúcich materiálov: rozvod vody - hliníkoplast, rozvod plynu - meď.

5. Právny stav bytu

muž v obleku pije kávu

Takže byt sa Vám páči a technický stav je vyhovujúci vzhľadom k nadobúdajúcej cene? Výborne! Ale máme tu ešte poslednú tretinu k úspešnej kúpe bytu. Dôkladne si preverte právny stav nehnuteľnosti. Je osoba, ktorá vystupuje ako predávajúci, skutočne (jediný) majiteľ bytu? Nie je s bytom spojené exekučné konanie? Vrásky na čele Vám môže spôsobiť aj vecné bremeno. (bližšie o vecnom bremene si prečítajte v našom článku.)

Samozrejme, nástrah pri kúpe bytu je viacero. Každý nákup a predaj bytu je jedinečný a vznikajú rôzne situácie. V prípade, že máte záujem o kúpu bytu a chceli by ste mať na svojej strane profesionálov, ozvite sa nám. Na základe Vašich požiadaviek Vám vyhľadáme vhodné ponuky, absolvujeme s Vami obhliadky a preveríme právny stav nehnuteľnosti.

S pozdravom,tím AAA- Real.


Kľúčové slová:

  • nehnuteľnosti
  • poradňa

Zdieľajte článok:

  • Kopírovať odkaz

Predošlý článok

Daň z nehnuteľností [2023]

Ďalší článok

5 spôsobov ako ušetriť na kúrení v zimnom období


Podobné články

Články podobné tomu, ktorý ste práve dočítali

Zobraziť všetky články

Kontaktujte nás

+421 910 199 166

Dolná 19 97401 Banská Bystrica

Rýchle linky

Domov

Ponuka

Náš tím

Blog

Kontakt

AAA
Real

Stránka vytvorená spoločnosťou
Momentum Digital s. r. o.
© 2024
CookiesOchrana osobných údajov
Stránka vytvorená spoločnosťou