Domov

Byty

8. 12. 2022

Ako predať byt bez realitky [2023]

valentin-salja-0aX51h4WvAk-unsplash.jpg

Ako na to?

Každý chce čím viac ušetriť, čo je prirodzené a správne. Na čo by ste mali platiť realitke províziu, keď byt si dokážete predať aj po vlastnej osi? Tak ako ste si predali aj svoje jazdené auto. Urobiť na parkovisku pár fotiek exteriéru a interiéru, dať inzerát na internet a čakať. Príde pár záujemcov, povozia sa a po nájdení kupca spíšete jednoduchú zmluvu, vozidlo odhlásite a je to. Nie je to pri nehnuteľnostiach takmer to isté?

Áno aj nie..

Mnoho našich zákazníkov si byt predávali sami. Zo začiatku. Po čase sa nám ozvali a začali sme spoluprácu. V čom bol väčšinou zásadný problém?

posteľ a zrkadlo

Pozrime sa na to takto. Viete, čo je druhou najdôležitejšou vecou pri predaji nehnuteľnosti? Áno, je to jej propagácia. Toto zahrňuje všetko od kvalitných fotiek, pútavého inzerátu a vyzdvihnutie pozitívnych stránok nehnuteľnosti a nezatajovania prípadných nedostatkov. Toto samotné zaberie čas a sú potrebné zručnosti aj poznanie marketingu on-line sveta. Musíme si uvedomiť, že už sme v roku 2023, úrokové sadzby na hypotékach sú vyššie, dopyt po bytoch je o niečo nižší ako pred rokom. Práve na trhu kupujúcich je potrebné kvalitným marketingom odlíšiť Vašu nehnuteľnosť od ostatných.

žlté kreslo v miestnosti

Čo je ale najdôležitejšie?

Najdôležitejšou vecou pri predaji nehnuteľnosti s maximálnym ziskom je nastavenie správnej ceny. Vo väčšine prípadov je tu kameň úrazu pri predaji svojpomocne. Taktika väčšiny predávajúcich je nasledujúca. Po prezretí realitných inzertných portálov si nájdu najdrahšie byty, ktoré sú ako tak podobné ich nehnuteľnosti. K cene si ešte prihodia aspoň 10 %, veď čo ak.. A takto budú mať aj priestor na následne zjednávanie. Keď ale telefón pár týždňov nezazvoní, z bytu sa stáva v inzercii takzvaný ležiak a predaj je sťažený aj po následnom postupnom znižovaní ceny. V konečnom dôsledku ho predáte za menej a za dlhší čas. Opak toho čo chcete dosiahnuť - predať za maximálny možný zisk, za čo najkratší čas.

Mám vážneho záujemcu! Už je hotovo? Môžem baliť?

pes v kartónovej krabici

Tak a je to! Cena správna, inzerát tip top. Máte vážneho záujemcu. Aký je ďalší postup? Každý predaj nehnuteľnosti je jedinečný a má svoje špecifiká. Často je kupujúci viazaný predajom svojej nehnuteľnosti aby mal prostriedky na Vašu nehnuteľnosť. Oveľa častejším prípadom je však potreba hypotekárneho úveru. S tým je spojených ďalšie množstvo úkonov, návštevy banky, (aj predávajúcimi), potreba znaleckého posudku. Potrebná je samozrejme kvalitná rezervačná zmluva, prípadne zmluva o budúcej zmluve. Ideálna je trojstranná zmluva, kde je medzi kupujúcim a predávajúcim prostredník, ktorý chráni obe strany. (pri využití našich služieb je prostredník realitná kancelária, zmluvy vypracuje náš právnik) Po splnení ďalších krokov nasleduje kúpna zmluva. V žiadnom prípade neodporúčame žiadne zmluvy stiahnuté z internetu. Zmluva musí obsahovať veľa obligatórnych náležitostí. Pochybenia v zmluve môžu mať za následok zastavenie katastrálneho konania.

podpisovanie dokumentu

Takisto je dôležité, aby ste všetko urobili postupne a v správnom poradí. Napríklad ak Vy vyplácate zvyšnú istinu Vašej hypotéky z budujúcej hypotéky kupujúceho, všetko musí takpovediac "kliknúť" v jeden moment. Samozrejmosťou je potreba potvrdenia o bezdlžnosti u bytového správcu. Potrebné je aj prehlásenie energií (plyn, elektrika..) na nového majiteľa. Čakať Vás bude aj návšteva katastrálneho úradu. Úkonov, ktoré je potrebné vykonať je ešte oveľa viac. Záleží, či sa jedná o rodinný dom, byt a pod..

Koľko teda ušetrím?

Pozrime sa na to matematicky. Realitná kancelária má výšku provízie napríklad 2 % z predajnej ceny. Čiže pri byte za 150 000 € je to provízia vo výške 3 000 €. Je to veľa alebo málo?

pohárik plný mincí

Ak sa byt rozhodnete predať bez realitnej kancelárie, samotnú prípravu nehnuteľnosti a fotografie si budete musieť urobiť sami. Takisto úprava fotiek a tvorba inzerátu na realitných portáloch bude na Vás. Realitné portály, zvlášť ak chcete mať inzerát na topovaných pozíciách, Vás budú stáť nemalé peniaze. Tu na Vás opakovane apelujeme, dobre si zvážte cenu za akú budete nehnuteľnosť ponúkať. Príliš vysoká cena a byt nepredáte, príliš nízka a môžete prísť zbytočne o časť zisku. V prípade atraktívneho inzerátu Vás budú čakať obhliadky bytu. (článok ako pripraviť byt na obhliadky si môžete prečítať TU) Pri obhliadkach sa obrňte trpezlivosťou, na každej budete odpovedať na mnohé otázky od záujemcov. Ak predávate nehnuteľnosť, v ktorej nebývate, takisto Vás čakajú výdavky na pohonné hmoty. Ďalšie výdavky si pripravte na vypracovanie kúpnej zmluvy, prípadne aj zmluvy o budúcej zmluve prostredníctvom právnických kancelárií. Suma za tieto právnické služby sa môže vyšplhať až na 500 €.

Všetky spomenuté náklady sú zahrnuté v provízií realitnej kancelárie.

hodinky

Najväčšia komodita, o ktorú ale prídete, je Váš čas. Celý proces od prípravy bytu až po nájdenie toho správneho kupca a odovzdanie nehnuteľnosti je zdĺhavý proces. A to aj v prípade, že všetko ide ako po masle. Ale poznáme Murphyho zákony.. :)

Ak sa rozhodnete predávať Vašu nehnuteľnosť sami, želáme Vám úspešný predaj a dúfame, že sme Vám aspoň trošku poradili. Ak sa rozhodnete využiť služby realitnej kancelárie, budeme poctení ak oslovíte nás a dovolíte nám predstaviť naše služby, ktoré sú od A po Z, vrátane právnických služieb a hypotekárneho poradenstva.


Kľúčové slová:

  • nehnuteľnosti
  • poradňa

Zdieľajte článok:

  • Kopírovať odkaz

Predošlý článok

Daň z nehnuteľností [2023]

Ďalší článok

8 tipov ako pripraviť byt na obhliadku


Podobné články

Články podobné tomu, ktorý ste práve dočítali

Zobraziť všetky články

Kontaktujte nás

Rýchle linky

Domov

Ponuka

Náš tím

Blog

Kontakt

Kategórie

Lokality

AAA
Real

Stránka vytvorená spoločnosťou
Momentum Digital s. r. o.
© 2024
CookiesOchrana osobných údajov
Stránka vytvorená spoločnosťou